Стрелките на символичния часовник на Страшния съд, който  показва колко

...
Стрелките на символичния часовник на Страшния съд, който  показва колко
Коментари Харесай

100 секунди преди полунощ. Човечеството е по-близо до Апокалипсиса от когато и да е било

Стрелките на символичния часовник на Страшния съд, който  показва какъв брой близо е човечеството до своята крах, към този момент са на 100 секунди от среднощ, съобщи Би Би Си.

Тази година съветът на шефовете на изданието „ Бюлетин на атомните учени “(БАУ) към Чикагския университет, който се състои от 13 нобелови лауреати, отговарящи за ръководството на часовника на Страшния съд, реалокира неговите стрелки с още 20 секунди по-близо до Апокалипсиса, защото светът продължава да е в положение на „ неестественост “. Според учените смяната отразява възходящите терзания към световното стопляне, разпространяването на дезинформация и войните по света.

По този метод бе задмината сериозната граница, достигната през 1953 година, когато Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики тестваха водородната бомба. Тогава той е сочел 2 минути преди среднощ, като такова бе равнището му и през последните две годни.

„ Фактът, че часовникът към този момент е единствено на 100 секунди от среднощ, е сигнал за неприятни вести. Това, което прогнозирахме предходната година, към този момент е действителност. Нещата не се усъвършенстват “, разяснява астрофизикът Робърт Роснър, който е член на съвета на шефовете.

„ Опитът ни е научил, че даже в най-мрачните интервали на Студената война ние може да се обединим. Крайно време е да го създадем още веднъж “, добави той.

Самият часовник е основан през 1947 година по време на Студената война, с цел да регистрира заплахата от нуклеарна война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Първата му конфигурация е на 7 минути преди среднощ, като най-далечното състояние на стрелките до среднощ е реализирано през 1991 година, когато Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати подписват Договора за редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ).

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР